Policie a rybářská stráž na Pardubicku odhalily pytláky

Pardubicko – Členové rybářské stráže s policisty vyrazili na slepé rameno řeky Labe. Hned první překvapený rybář tu chytal bez povolení. Ve vezíru u dřevěného mola už měl schované dva úlovky. Akce se neobešla bez slovních a někdy i fyzických útoků ze strany kontrolovaných rybářů.

Markéta Janovská z Policie ČR Pardubice popsala, že překvapený rybář argumentoval tím, že rybářské pruty nejsou jeho, že je pouze hlídá známému. Vedoucí rybářské stráže MO ČRS Pardubice Lukáš Novotný však informoval, že podle zákona musí být rybář přítomen u prutů.

Mladému muži podezřelému z pytláctví policisté zabavili pruty. Případ není na Pardubicku ojedinělý. Markéta Janovská dodala, že den před akcí sdělili holičtí policisté podezření z trestného činu pytláctví dvěma mužům, kteří měli pytlačit na rybníku v Litětinách.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Neoprávněné rybaření může skončit až u soudu a peněžním postihem. Kontroly s policejním doprovodem pomáhají proti případným konfliktům. S agresivitou se rybáři nesetkávají jen u pytláků, ale paradoxně i u svých členů, kteří se dopouštějí prohřešků proti rybářskému řádu, jak potvrdil Lukáš Novotný.

Jen za červenec rybáři u vody zaznamenali kolem třiceti prohřešků. S policisty na člunech se proto na místní revíry brzy vydají znovu.