Češi zachraňují letní turistickou sezonu v Krkonoších

Harrachov – Kvůli hospodářské krizi se ještě na jaře krkonošští podnikatelé při pohledu na prázdné pokoje obávali katastrofy. Nakonec turistů, hlavně českých, přijelo dost. Místo zahraniční dovolené často zvolili výlet do hor. Na druhou stranu ovšem hodně šetří. Přesto si místní podnikatelé ve většině případů nestěžují.

Dříve několikadenní pobyty se zkrátily a návštěvníci je objednávají na poslední chvíli. Moc toho nekupují – ani mapy nebo pohledy, jak potvrdil provozovatel informačního centra Harrachov Ivo Zapletalík. Spolumajitel penzionu v Harrachově Arnošt Zbořil říká, že mnoho lidí přijíždí třeba i na jeden den.

Fakt, že turisté do Krkonoš přijeli i v době krize, berou harrachovští podnikatelé jako příslib do budoucna. Krkonoše jsou ale výjimkou. V ostatních regionech turistů, zejména zahraničních, ubylo.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu se ve druhém čtvrtletí ubytovalo v Libereckém kraji o 16 procent méně turistů než ve stejném období v loňském roce, přičemž cizinců přijelo o pětinu méně.