Stanovice se dočkají vodovodu

Stanovice – Obec Stanovice na Karlovarsku získala dotaci a konečně se dočká vodovodu, o nějž usilovala patnáct let. Paradoxní je, že obec leží necelé dva kilometry pod vodárenskou nádrží. Obyvatelé místní části Dražov si nemohou otočit kohoutkem a napustit si tolik čisté vody, kolik potřebují. Staré studně prosakují a rychle vysychají. K čistotě vody měli výhrady i hygienici.

Pitnou vodu si lidé vozí z hypermarketů, užitkovou jim v létě musí vozit hasiči do studní každý den. Jiří Buček z místního sboru dobrovolných hasičů říká, že najezdí stovky kilometrů, což je náročné i časově. Po letech marného úsilí už lidé nevěřili, že obecní úřad někdy nechá postavit v obci vodovod.

Radnice ve Stanovicích, která se stará o lidi z okolních obcí, ale uspěla se žádostí o dotaci na stavbu přivaděče. Přivaděč firmy dokončují. Stát už navíc přislíbil, že zaplatí i rozvody vody po obci. Místní obyvatelé jsou z toho nadšení, stejně jako místostarostka Stanovic Karin Tyšerová. Ta předpokládá, že už na jaře by mohly specializované firmy rozvádět vodovodní potrubí do domácností.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)