Na Rýmařovsku budují protipovodňový varovný systém

Ostrava - Obce na Rýmařovsku se obávají bleskových povodní. Plánují proto vybudovat speciální varovný systém, který bude měřit srážky v povodí místních toků a informovat obyvatele v případě nebezpečí. Posledním impulsem pro zavedení systému byly letošní povodně, které si v České republice vyžádaly třináct obětí, devět z nich bylo právě z Moravskoslezského kraje.

Paní Zikmundová žije u Podolského potoka v Rýmařově už třiatřicet let. Z velké vody má strach. Proto chystané vybudování varovného systému vítá. „Myslím, že to bude přínos pro lidi, když to budou vědět o něco dřív. Budeme vědět, že si člověk může něco odvézt nebo odnosit,“ vítá chystané opatření paní Zikmundová.   

Povodňový systém bude varovat obyvatele obcí a integrovaný záchranný systém před bleskovými záplavami, které letos postihly např. Jeseník nad Odrou. Obyvatelé by měli být upozorněni SMS zprávou a místním rozhlasem.  „Měli bychom vybudovat v horách několik měřicích stanic, dešťoměrů a srážkoměrů, které budou napojeny na zdroj elektřiny a měly by přinášet informace o srážkách, které spadnou za časovou jednotku,“ vysvětluje starosta Rýmařova Petr Klouda. 

Reportáž Veroniky Glotzerové (zdroj: ČT24)

Pokud srážky překročí zvolený limit, který by ohrozil obyvatele v nivě Podolského potoka a řeky Moravice, systém vyšle varovný signál. Oba toky odvádějí vodu z jižních svahů Jeseníků a mohou ohrozit až osm tisíc lidí. „Zastupitelstvo obce Dolní Moravice schválilo tento záměr a podporujeme jej za předpokladu, že se do toho zapojí jak město Rýmařov, tak Stará ves, Malá Štáhle a Malá Morávka,“ říká starosta Dolní Moravice Ladislav Velebný. 

Vybudování systému si vyžádá asi jeden milion korun. Obce chtějí požádat o dotaci kraj. „Povodně jsou a budou součástí života zvláště v našem regionu,  myslím, že tyto systémy mají smysl,“ říká Dušan Žídek z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.   

Pokud vybudování varovného systému schválí zářijové zastupitelstvo, zadá radnice vypracování projektu a s jeho realizací by se mohlo začít v příštím roce.