Na Karlovarsku hořel les, bojoval s ním i vrtulník

Kolová (Karlovarsko) - Lesní požár u Kolové na Karlovarsku, který vypukl dnes dopoledne v těžko přístupném terénu u Stanovické přehrady, se podařilo hasičům zlikvidovat. Se zdoláním ohně, jenž zasáhl plochu velkou zhruba jeden hektar, jim pomohl i vrtulník. Nyní už zbývá dohasit pouze některá drobná ohniska v podzemí. Za předpokládanou příčinu požáru považují hasiči nedbalost lesních dělníků.

Požár se v suchém porostu rozšířil ve strmých svazích nad přehradou, kam se nemohly záchranářské vozy dostat. Hasiči proto na místo natahovali hadice jak od přehrady, tak od stanoviště na kraji svahu. Na místě bylo devět jednotek, které se postupně vrátily na stanice.

Hasiči odpoledne rozhrabávali půdu, aby se voda dostala i pod zem. Takzvanou lesní hrabankou se totiž může oheň dále šířit a poté by se znovu rozhořel i na povrchu. Na místě zůstane patrně po celou noc hlídka, aby lokalitu kontrolovala.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Požár zřejmě způsobila nedbalost lesních dělníků při pálení klestu. „Je to věc našich vyšetřovatelů, osobně nemám tuto zprávu potvrzenu a nemohu Vám k tomu v tuto chvíli nic říct,“ uvedl pro ČT velitel zásahu Jiří Bernášek.

Policejní vrtulník při hašení
Zdroj: ČT24