Trutnovskou firmu BAK čeká pokuta za černou stavbu v Pardubicích

Pardubice – Trutnovská stavební firma BAK postavila v Pardubicích zcela načerno část skladového areálu za sto milionů korun. I když to udělala bez územního rozhodnutí a stavebního povolení, stavební úřad ji zatím nepotrestal. Podle zákona je přitom za černou stavbu odpovědný nejen investor, ale i zhotovitel.

Tři měsíce stavěl BAK Trutnov načerno logistický areál v Pardubicích. Od konce července stavba stojí. Generální ředitel BAK Trutnov Dušan Čížek přiznává chybu, sankce ve smlouvě však neumožňovaly stavbu zastavit, dokud společnost jasně neprokázala investorovi, že nemá všechna potřebná povolení.

Investor Petr Dědek ze společnosti D+D se odmítl vyjádřit. Do nezákonného dobrodružství se v Pardubicích pustila renomovaná firma s 500 zaměstnanci, jejíž roční obrat je přes 3 miliardy korun. Stavební úřad firmu BAK dosud nepotrestal. Jiří Vopršal z pardubického stavebního úřadu však informoval, že bude povedeno řízení o správním deliktu a společnosti hrozí až půlmilionová pokuta.

Reportáž a vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Dušan Čížek ale pokutu odmítá s tím, že stavební úřad společnost nikdy neupozornil na černou stavbu. Stavební úřad vede řízení o správním deliktu investora, ale i o dodatečném povolení. Někteří zastupitelé se snaží pomoci černou stavbu legalizovat. Zákon to umožňuje. Je také možné, že stavební úřad je zahnán do defenzivy investorem. Průchod zákonu nedala ani policie, ani státní zastupitelství.

Kauza se v některých aspektech podobá 4 roky starému případu z Hradce Králové. Petr Adamec tehdy na kraji města opravoval svoji chatu. Během opravy ji rozšířil zhruba o 14 čtverečních metrů a podsklepil, ovšem bez povolení. Hradecký stavební úřad však byl nekompromisní – nařídil chatu zbořit. Demolici si pan Adamec musel zaplatit sám.