Mikulovice jsou ve sporu s archeology

Mikulovice – O stavební parcely v Mikulovicích na Pardubicku je mezi lidmi zájem. Problém je ale v tom, že se o část mikulovického území přetahují s radnicí archeologové, kteří opakovaně usilují, aby se stala kulturní památkou. Řeč je o lokalitě V Loučkách. Nejprve kulturní památkou nebyla, potom ano, nyní zase není, ale možná se jí opět brzy stane.

Lokalita V Loučkách je určena k výstavbě rodinných domů. Před rokem byla vyhlášena za kulturní památku. Po protestech obecního úřadu, majitelů parcel a také domů však ministerstvo kultury svoje rozhodnutí zrušilo. Tím ale spor o část Mikulovic neskončil. Lokalita patří k nevýznamnějším u nás, jak potvrdil archeolog z Východočeského muzea Pardubice Radko Sedláček.

Archeologové se pokusí ministerstvo kultury přesvědčit, aby se lokalita stala opět kulturní památkou. Zástupce ředitele Archeologického ústavu AV Martin Tomášek se nechal slyšet, že ještě tento týden by měla být předána žádost Akademii věd ČR, odkud bude dále putovat na ministerstvo.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Starostka Mikulovic Eva Klosová je překvapená, že se archeologové k takovému kroku chystají. Jejich snahu kritizuje. Může totiž ochromit rozvoj obce. Tentokrát by mělo být území chráněné jako kulturní památka menší než minule. Eva Klosová namítá, že obec prodělala již tři změny územního plánu.

Pokud ministerstvo kultury prohlásí lokalitu V Loučkách podruhé za kulturní památku, obec se podle starostky proti rozhodnutí vzepře.