Kongresové centrum se zřejmě obrovských dluhů nezbaví

Praha – Ministerstvo financí nezaplatí dluhy za Kongresové centrum Praha, které vznikly v souvislosti s jeho rekonstrukcí před konáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Dluhy i s úroky se šplhají k téměř dvěma miliardám korun. Pokud je společnost nezaplatí do konce roku 2014, přijde o bývalý Palác kultury i přilehlé nemovitosti.

Vedení Kongresového centra varuje, že už příští rok nebude mít na splácení úroků z dluhu, ke kterému jej prý zavázal stát. Ministerstvo financí proto od něj obdrželo žádost, aby společnosti přispěl stát nebo povolilo prodej okolních nemovitostí. Ani jedno se ale nestane.

Téměř 80 milionů korun sice ministerstvo centru v nejkrajnějším případě půjčí, v roce 2014 ale bude chtít peníze zpět. „My jsme připraveni dostát závazkům. V případě, že by KCP, respektive Praha neměly na splátky, tak bychom ty kupony museli hradit,“ potvrdil ministr financí Eduard Janota. Jenže právě v té době má mít Kongresové centrum zaplacený i zbytek dluhu, který se šplhá ke dvěma miliardám.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Už teď je jasné, že hlavní město ani Kongresové centrum na dluhy peníze mít nebude. „Situace je kritická, ty dluhy, které vznikly před deseti lety, nás dobíhají,“ přiznává radní pro kulturu a zároveň předseda představenstva Kongresového centra Milan Richter.

Situací někdejšího Paláce kultury se bude už ve čtvrtek zabývat představenstvo Kongresového centra. Navíc hodlá požádat ministerstvo financí, aby znovu přehodnotilo svoje rozhodnutí.