Černých skládek na Plzeňsku přibývá, pokuty nepomáhají

Plzeň – V Česku rapidně přibývá černých skládek. Stavební boom navzdory krizi pokračuje a celá řada podnikatelů si s likvidací suti a dalšího odpadu hlavu neláme. V loňském roce za to plzeňská inspekce životního prostředí udělila pokuty za téměř 10 milionů. Letos už je to jen za prvních 6 měsíců o 5 milionů víc.

V Bubovicích u Berouna navezl na černou skládku místní podnikatel za sedm let tisíce tun odpadu. Plzeňská inspekce mu za nelegální skládku uložila letos vůbec nejvyšší pokutu 4,5 milionu korun. Na skládce totiž zaznamenali i nebezpečné příměsy. 

Místy až 4 metry vysoká navážka uprostřed vsi zasypala sloupy elektrického vedení, ohrožuje památný strom a vodu ve studních. Přesto se tu ani po půl roce nic nezměnilo, podnikatel se odvolal proti rozhodnutí o odstranění skládky a zrušil živnostenský list. Jediným pozitivem tak je, že alespoň přestal vozit další odpad.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Přinutit podnikatele, aby skládku odstranil, není jednoduché. „Inspekce životního prostředí má u fyzických osob daleko menší nástroje, než když jsou to právnické osoby,“ stěžuje si ředitelka inspekce Eva Tylová. Ceny na skládkách jsou vysoké, a tak se kolikrát vyplatí vozit na černou skládku a zaplatit pokutu – někteří tak ušetří i desítky milionů. A jak je na bubovickém případu zřejmé, donutit je, aby následně nelegální návoz odstranili, je komplikované. Stejně jako zjistit, kdo černou skládku vůbec založil – inspekce nemůže být podle Tylové nepřetržitě na místě, a tak viníci mohou tvrdit, že odpad vozí někdo jiný.

Jen za první pololetí letošního roku uložil plzeňský inspektorát inspekce životního prostředí za prohřešky v nakládání s odpady 65 pokut v celkové výši téměř 14,5 milionu korun. Ani to však zřejmě nestačí.