Lupiči ukradli vzácné papoušky, škoda je milion

Jindřichův Hradec - V Českém Rudolci někdo chovateli ukradl dvě desítky vzácných exotických ptáků. Podle kriminalistů je to největší loupež za posledních dvacet let. Lupiči, pravděpodobně najatí profesionálové, ukradli vzácné papoušky, kteří se v Evropě neobjevují ani v zoologických zahradách. Škoda přesahuje milion korun. Pokud policisté pachatele chytí, hrozí jim až 8 let vězení.

Papoušek orlí je černočervený pták s lysou hlavou připomínající spíše supa, podobně i plachtí. Ve voliéře chovateli Čestmíru Drozdkovi zůstaly jen dva kusy. Chovný pár s mládětem lupiči ukradli. Chovateli zbyly jen oči pro pláč.

Papoušek žije na Nové Guineji a několika přilehlých ostrovech. V Evropě se neobjevuje ani v zoologických zahradách. V Česku se o dva chovné páry staral právě pan Drozdek. „Pravděpodobně byla loupež provedena na objednávku a ptáci se ocitli během několika hodin v zahraničí,“ obává se Drozdek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Lupiči pronikli do voliér v Českém Rudolci v noci. Šli najisto, v klecích se orientovali i ve tmě. Přivezli si s sebou i pytle, ve kterých skončily postupně chovné páry papoušků konžských i senegalských. Policie podobný případ v regionu nepamatuje.

Jisté je, že to byli profesionálové. „Vyjmout z voliéry takového ptáka je nebezpečné a dotyčný musí vědět, jakým způsobem po něm sáhnout,“ podotkl mluvčí jindřichohradecké policie Jaroslav Beran. Chovatel už přijal mimořádná opatření a voliéry proměnil v nedobytnou pevnost, ze které se podle něj ptáci už příště neztratí.