Hradečtí žáci se vrátili od kamaráda z Afriky

Hradec Králové – Z neobyčejného výletu v Keni se vrátili žáci základní školy v Hradci Králové - Pouchově. V Africe byli navštívit čtrnáctiletého kamaráda Mwabariho, kterého už tři roky finančně podporují v rámci takzvané adopce na dálku. Své zážitky natočili a hodlají je využít pro další pomoc. Cestu za Mwabarim žijícím u keňské Mombasy vymysleli sami žáci.

Nespokojili se s tím, že svého afrického kamaráda znají jenom z fotografií. Chtěli ho poznat osobně, a to se jim splnilo. Žák ZŠ Hradec Králové - Pouchov Jiří Blatník popsal, že taneční přivítání českých dětí bylo naprosto úžasné, což také potvrdila učitelka a koordinátorka projektu Eva Humlová.

Rodiny hradeckých žáků Mwabarimu ročně posílají 7 200 korun na studium. A jak takové vyučování v Keni vypadá, děti poznaly na vlastní kůži. V tamní třídě prožily jeden den. Žák Marek Liška informoval, že škola je kamenný dům bez oken a dveří. Žákyně Michaela Grösserová však dodává, že africké děti jsou nesmírně šťastné, že se vůbec mohou učit.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Žáci celou svou cestu zaznamenali na video, chtějí připravit dokument. S ním by rádi objížděli české školy. Eva Humlová říká, že cílem je motivace ostatních škol k adopcím. S pozváním afrického žáka do Česka hradecká škola nepočítá. Odborníci říkají, že by to pro chlapce bylo příliš stresující. Děti ale uvažují o tom, že adoptují ještě někoho.