Stavební firmy vedou spor s pardubickým radním

Pardubice - Radní Pardubického kraje a zároveň náměstek pardubického hejtmana Jan Tichý z ČSSD se dostal do konfliktu se stavebními společnostmi. Ty dokonce usilují o jeho odvolání z funkce, a to prostřednictvím občanského sdružení Zelená pro Pardubicko. Obviňují ho z manipulace se stavebními zakázkami, které údajně zadává především spřáteleným firmám.

Stavební firmy vykopaly válečnou sekeru. Krajský radní Jan Tichý se totiž podle nich uchyluje k nekalým obchodním praktikám. Občanské sdružení Zelená pro Pardubicko uspořádalo podpisovou akci podporující jeho odvolání z funkce. „Podle mých informací se v jeho případě jedná především o zneužívání zakázek ve prospěch spřátelených firem,“ tvrdí organizátorka petice Lenka Günnerová.

Petici údajně financují právě stavební firmy. Na podpisovou akci u Pardubického divadla přišli hlavně zaměstnanci takových firem. „Podle našich informací byli za účast na mítinku zaplaceni. Někteří ani nebyli z Pardubicka a nevěděli, proč se akce účastní. Je tady řada stavebních firem, které byly poškozeny panem Tichým,“ upřesňuje Lenka Günnerová.   

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Podpisová akce náměstka hejtmana Jana Tichého překvapila. Tvrdí, že stavebním společnostem vadí jen proto, že nechal prověřit výběrová řízení. U některých z nich se prokázalo, že zakázky schválené bývalou krajskou vládou jsou nadhodnocené. „Proti předpokládaným nákladům, které jsme měli na vysoutěžené akce mít, jsme ušetřili přes tři sta milionů korun,“ hájí se Jan Tichý. 

Pořadatelka podpisové akce Lenka Günnerová tvrdí, že lidé z vedení stavebních firem se už brzy k celému sporu s radním Janem Tichým vyjádří. Zatím prý chtějí zůstat takzvaně za oponou.