Hranice střeží čeští a rakouští policisté společně

České Budějovice - Čeští a rakouští policisté začali na hranici hlídkovat společně. Do terénu se měsíčně vydá deset smíšených hlídek. Zaměří se na potírání kriminality a nelegální migrace. Spolupráce umožní policistům například pronásledovat běžence a převaděče poblíž hranic do deseti kilometrů na obou stranách, což dosud nemohli.

První společná česko-rakouská policejní hlídka se vydala do terénu krátce před polednem. A podle rozkazu se pak čtyři hodiny pohybovala po české straně hranice v blízkosti Dolního Dvořiště.

V hlídce byli dva čeští a jeden rakouský policista. Společně absolvovali několikadenní školení o zákonech sousedního státu, všichni ovládají jazyk druhé země. Větší problémy naučit se řeč mají podle českých policistů jejich rakouští kolegové. „Mám trochu problémy, musím se učit,” přitakává člen smíšené hlídky Alois Kranzl.

Smíšené hlídky se pohybují v desetikilometrovém pásmu poblíž hranice. Oslovení čeští policisté to považují za největší přínos, dosud mohli uprchlíky pronásledovat jen na hranici a pak museli předat informace kolegům z Rakouska. „Je to tak, nyní již můžeme pokračovat v přeshraničním pronásledování,” pochvaluje si policista Jiří Kuzdřál.

Smíšené Hlídky mohou zastavovat auta, provádět kontrolu dokladů. Zbraň smí použít pouze jako nutnou obranu v krajní nouzi. „Je to důležitý signál zejména pro obyvatele, hranice tak v podstatě mizí. Věřím, že hlídkám se podaří potlačit kriminalitu v těchto oblastech,” uvedl zástupce Zemského ředitelství policie v Linci Rudolf Primetzhofer. Na 130 kilometrů dlouhém úseku hranice slouží od tohoto týdne zatím deset smíšených hlídek. V terénu se pohybují ve dne.