Vzácná lokalita Plachta je v ohrožení

Hradec Králové - Ekologové se obávají o další osud královéhradecké přírodní památky Plachta. Lokalitu na jižním okraji města by podle nich mohla zlikvidovat plánovaná výstavba bytů. Až dosud měla lokalitu ve vlastnictví armáda, což chránilo

Přírodní památka Plachta je zajímavá především tím, že vznikla činností člověka. Na bývalém vojenském cvičišti jsou louky, vřesoviště, tůně i rybníky. Členitý terén obývají chráněné druhy živočichů. Blanka Mikátová z Agentury ochrany přírody a krajiny říká, že v okolí Hradce není nic podobného. Podle ní je to dokonce jedinečná přírodní památka v rámci republiky.

Nedaleko přírodní památky staví soukromá společnost s podporou města nové bytové domy. Ekologové se obávají postupné likvidace vzácného území. „V současné době byla zastavěna už ta nárazová zóna a my jsme přesvědčeni, že to bude pokračovat,” obává se ekolog Jaroslav Bajer z občanského sdružení Galacie. Blanka Mikátová k tomu ještě dodává: „Právě zničení těch biotopů by samozřejmě znamenalo i zánik těch živočišných druhů, které se tam vyskytují.”

Ale podle mluvčího Magistrátu města Hradce Králové Václava Svobody se ekologové zániku živočichů bát nemusí: „Ta stavba se sice přibližuje k té lokalitě, ale rozhodně nedosáhne toho ochaného pásma, které okolo celé přírodní památky je.”

Královéhradecký magistrát, který by vojenské pozemky rád získal, chce podle mluvčího Václava Svobody přírodní památku zachovat v její současné podobě. „Obavy ekologů jsou opravdu zbytečné. My dokonce uvažujeme o tom, že jakmile bychom ten majetek získali, pronajali bychom ho některému ekologickému sdružení,” dodává ještě Václav Svoboda

Podle některých ekologů, by možná bylo nejlepší, kdyby přírodní památka Plachta zůstala armádě, jak se totiž ukázalo, současný stav vzácným živočichům vyhovuje nejvíc.