Ústím otřásá bytový skandál

Ústí nad Labem - Protikorupční policie šetří prodej šesti domů v centru Ústí nad Labem. Trestní oznámení podali opoziční zastupitelé. Podle nich radnice prodala stovky bytů společnosti Spobyt za nezvykle nízkou cenu. Podle nich město na privatizaci prodělalo, když jeden byt prodalo v průměru za necelých osmdesát tisíc korun. Vedení radnice pochybení odmítá.

Radnice ústeckého centrálního obvodu prodala celkem šest panelových domů v centru města. Firma za ně zaplatila 43 miliónů korun. Radnice přitom krátce předtím investovala do domů milióny – nechala opravit střechy, balkony, stoupačky nebo fasádu. „V tomto případě se nám, opozičním zastupitelům, zdálo, že došlo k neskutečně nízké ceně za prodej takového matetku, který byl firmě Spobyt prodán skutečně za hubičku,” neskrývá rozhořčení ústecký zastupitel Jaroslav Kubín (KSČM).

Podle mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Aleny Vondráčkové policejní komisař zahájil úkony trestního řízení, neboť se jedná o podezření z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Naopak starosta obvodu Ústí nad Labem - město Radek Vonka (ODS) s nařčením nesouhlasí: „Podle mého pohledu bylo všechno v souladu se zákonem, o věci rozhodovala rada a posléze zastupitelstvo.”

Vedení radnice tvrdí, že Spobyt nabídl za domy nejvíc peněz. Druhý zájemce, společnost Calabrone sice nabídla o několik set tisíc víc, ale Spobyt se mimo kupní ceny zavázal zaplatit i osmdesát procent dluhů na nájemném. Prodej domů na Masarykově ulici provázely i další problémy. Ještě poté, co je koupila společnost Spobyt, financovala radnice některé opravy. Poté, co se o případ začala na jaře zajímat média, nechalo si vedení města proinvestovaný milion vrátit.

Za velmi nevýhodný označili prodej domů i realitní makléři makléři oslovení. Podle nich jsou běžné ceny bytů v centru Ústí nad Labem mnohonásobně vyšší.