Školy ve Valašském Meziříčí finišují s úklidem

Valašské Meziříčí - Několik dní před koncem prázdnin vrcholí stavební práce na některých školách ve Valašském Meziříčí. Stály čtyřicet milionů korun a město na ně získalo peníze především z evropských fondů. V novém školním roce ale nebude podle radnice otevřena jedna základní škola. Zde se rekonstrukční práce protáhnou a děti tak budou umístěny přechodně v náhradních prostorách.

Základní škola Šafaříkova je jednou z pěti valašskomeziříčských základních škol, kde na konci prázdnin finišují dělníci a uklízečky. „Na naší škole se realizují dvě velké akce. Jednou je úprava osvětlení ve třídách a druhou je úprava toalet,“ říká ředitel školy Jiří Hruška. 

Ve staveniště se proměnila také mateřská škola v místní části Krhová. Z nevyužitých prostor tady vzniknou dvě bezbariérové speciální třídy pro děti s kombinovanými vadami. Práce se ale protáhnou do začátku školního roku. „Tři speciální třídy dětí budou prozatím v jedné třídě, jedna běžná třída bude v přízemí a dvacet dětí musíme přesunout do základní školy, protože práce na přístavbě ještě nejsou ukončené,“ informuje ředitelka školky Vladislava Šuláková. 

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Základní škola v Podlesí, v místní části ve Valašském Meziříčí, bude mít jiný osud. Tady se naopak na začátek nového školního roku nechystají. Radnice školu totiž zrušila. „Základní škola v Podlesí bude sloužit místním spolkům. Většina dětí odtud přejde do základní školy Křižná,“ vysvětluje mluvčí Městského úřadu ve Valašském Meziříčí Josef Beneš.    

Nejdéle trvající a také nejdražší školskou investicí je podle radnice zateplení obvodového pláště Základní školy Masarykova, která je spojená s výměnou oken a dveří. Skončí v květnu příštího roku a vyžádá si přibližně 26 milionů korun. Zpět do škol se žáci a učitelé vrátí již za několik dní. Nový školní rok začíná v úterý 1. září.