Na Ještědu vyroste původní prales

Liberec - Na jižních svazích Ještědského hřebene vyrůstá nový prales. Společnost přátel přírody z Liberce tam zakoupila sedmihektarový kus lesa, kterému chce navrátit původní vzhled. Teď tvoří les pouze smrky, které jsou navíc značně poškozené. Ekologové chtějí les oživit původními dřevinami.

Hustá změť smrků na místě má zatím k pralesu daleko. Smrkový porost totiž původní květenu dočista vyhubil. Zpola suché stromy musí pryč. Nahradí je dřeviny, které zde původně rostly, a to už před tisíci lety - jeřáby, jedle nebo javory. Těm pak chtějí ochranáři ponechat co největší přirozenost: „Aby tady jednou mohly růst stromy, kterým bude třeba tři sta let, což je věk, kterého se smrk nebo jedle u nás dokáže v pohodě dožít,” říká Jan Korytář ze Společnosti přátel přírody.

Původní porosty lesů se v Libereckém kraji prakticky nenacházejí - s výjimkou bučin v Jizerských horách. Aktivita Společnosti přátel přírody tak našla odezvu i u Lesní správy. „Naší snahou je, aby se zlepšoval les a tím i životní prostředí,” říká hlavní inspektor Lesů ČR v oblasti Liberec Ludvík Řičář. Ke zlepšení prostředí podle něj přispívá i takto malá část lesa.

V místech budoucího pralesa je třeba vysázet kolem šedesáti tisíc nových sazenic. S tím pomáhají dobrovolníci nejen z Čech, ale prakticky z celé Evropy. Akce je součástí projektu mezinárodní spolupráce – do Liberce kvůli obnově lesa přijela i Taina Brozdič z Rumunska: „Všichni co jsme tady máme rádi přírodu a to je hlavní důvod, proč jsme si vybrali tento program. Myslím, že tenhle projekt má velký smysl.”

Ještědský Boubín nebude žádnou uzavřenou rezervací. Cílem je naopak seznámit návštěvníky s tím, jak pestré kdysi bývaly lesy na svazích Ještědu, než je pokryly samé smrky. „Bude tady i malá naučná stezka tak,aby ten, kdo sem dojde, aby věděl co se tady děje, jaký to m význam,” dodává Korytář. Naučná stezka by se podle ochranářů měla otevřít během příštího roku.