Na počátku extremismu bývají dluhy

Karlovarský kraj – Větší zadlužování lidí a s tím i spojený nárůst extremismu bylo tématem školení, které uspořádal Karlovarský kraj pro zástupce radnic a obcí. Právě ty by měly lidem v nouzi nabízet preventivní pomoc, například zvyšovat jejich finanční gramotnost. Podle statistik berou v Česku dvě třetiny populace život na dluh jako normální, půjčují si například i na dovolenou a už neřeší to, jak budou splácet. Obce by tak měly podle odborníků využít terénní sociální pracovníky, kteří budou lidem v nouzi poskytovat příslušné rady.

Nezaměstnanost, dluhy a extremismus spolu úzce souvisí. Lidé, kteří přijdou o práci a nemají našetřené peníze, totiž často začnou žít na dluh. Nejhorší je, když si začnou půjčovat u firem, které nabízejí rychlé peníze a vysoké úroky, takový člověk si už potom podle odborníků těžko najde legální práci, protože část mzdy by padla na exekuci. Lidé začnou mít psychické potíže, sociální dávky a podpora jim nestačí a mají pocit, že stát se o ně nedokáže postarat. Právě v takovém stavu se jim začínají líbit jednoduché sliby extremistů, třeba že udělají pořádek.

Karlovarský kraj patří mezi oblasti, kde podpora extremismu rychle roste. Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Miroslava Čermáka (ČSSD) se stačí podívat na výsledky posledních Eurovoleb, ve kterých Dělnická strana v kraji získala 2,5 procenta: „Všimli jsme si specifické vesničky Rovná, která měla podporu dokonce 24 procent.“ Stejného čísla, tedy 24 procent, dosahuje v Rovné i míra nezaměstnanosti, o práci tu hodně lidí přišlo na začátku roku. „Skončil zde jeden z klíčových zaměstnavatelů, a proto tu vzrostla nezaměstnanost,“ potvrdil mluvčí Úřadu práce Sokolov Jaroslav Januš. První náměstek ministra vnitra Jiří Komorous doplnil: „Tyto krizové faktory jsou podhoubím pro extremismus. Je třeba vytvořit kompatibilní pracovní týmy, které využijí všech zkušeností. Tak vezmeme extremistům téma.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle Jiřího Komorouse ministerstvo vnitra už připravuje projekt, který by mohly využívat obce a města v celé republice. Zabránit by měl i dalšímu negativnímu důsledku, kterým je předlužování lidí bez práce. „Jen za první pololetí letošního roku zpracovávaly úřady práce více než 127 tisíc exekucí,“ uvedla krajská ředitelka Úřadu práce Ostrava Ivona Jungová. Kraj a speciálně zaměřená organizace už nyní nabízí pomoc formou výuky finanční gramotnosti. „Lidé se učí, jak se mají starat o své finance, aby se nemuseli bát, že do obcí budou chodit exekutoři,“ prohlásil specialista na finanční gramotnost ze společnosti Cofet Ivan Noveský.

Jen v Karlovarském kraji bylo na konci července bez práce téměř 10,5 procenta lidí. Úřady práce předpokládají, že situace se bude ještě zhoršovat a na podzim přesáhne 11 procent.

  • Karlovarský magistrát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/17/1651.jpg
  • Magistrát města Karlovy Vary autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/41/4069.jpg