Zámkem v Telči se prochází bílá paní

Telč - Na závěr prázdnin připravili v Telči netradiční noční prohlídky zámku. Vzácnou památkou provází návštěvníky za hudebního doprovodu s nejrůznějšími světelnými nebo ohňovými efekty padesátka divadelníků v čele s bílou paní. Formou divadelního představení s názvem Vigilie Bílé paní aneb oživlý zámek je seznamuje s nejdůležitějšími momenty zámecké historie. Poslední letošní noční prohlídka telčského zámku se uskuteční v sobotu před půlnocí. Pro příští rok organizátoři uvažují kvůli velkému zájmu diváků o několika verzích představení.

„Lidé se doví jak historii, tak také, jak se na zámku žilo, vidí to kostýmově, takže se mohou vžít do děje,“ řekl kastelán zámku v Telči Bohumil Norek.

Zachariáš z Hradce, Kateřina z Valdštejna nebo Perchta z Rožmberku jako bílá paní, ale i další významné postavy telčské historie se lidem představují se svými kladnými i zápornými vlastnostmi popsanými v kronikách či pověstech. Atmosféru umocňují i renesanční kostýmy ušité přesně podle dobových obrazů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

„Chtěli jsme ukázat mezní situace v jednotlivých časových obdobích. Já jsem to pojala s jistým nadhledem, alespoň jsem se snažila o nadhled,“ prozradila scénáristka a režisérka představení Naďa Jahelková.