Koupil zámek, opravil a nyní na něm provádí

Most - Mostecko, které je poměrně chudé na památky, má novou turistickou atrakci. Zámek Korozluky, který bude letos poprvé po celou sezonu otevřen pro veřejnost. Baroknímu zámečku přitom hrozilo úplné zničení. Pro majitele to rozhodně nebyla jednoduchá cesta. Dnes už se mohou za výsledky své práce s hrdostí ohlédnout. Práce na zámku však zdaleka ještě nekončí.

Zámecký pán v montérkách. Tak znají Miroslava Perouta jeho přátelé i lídé z Korozluk. A to od chvíle, kdy dvacetiletý mladík přemluvil rodiče, aby jako náhradní restituci za zničenou továrnu na hračky přijali zámek určený k demolici. „Já jsem si říkal, všechno půjde samo a za rok či za dva je to opravené. Já jsem si to ale vůbec neuměl představit,“ přiznává Miroslav Perout. „Denně mu říkám, že je blázen, ale rozhodl se tak a já ho v tom podporuji,“ dodává jeho žena Jana.

Opravy zámku se nakonec protáhly na čtrnáct let a náklady se už vyšplhaly na čtyřicet milionů korun. Víc než dvě třetiny z této sumy nakonec zaplatil stát. Zbytek byl ale na Peroutových. „Za ty peníze mohli jet rodiče na dovolenou. Mohli si za to opravit chalupu a nemuseli jezdit ve starém autě,“ říká Miroslav Perout. „Několikrát jsme také byli blízko bankrotu,“ dodává jeho maminka Helena. „Samozřejmě vás v této souvislosti napadá, co všechno lidi kolem mají, ale já si myslím, že my ty hodnoty už máme úplně někde jinde,“ dodává Jana Peroutová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Dnes už najdou výletníci na korozluckém zámku dvě stálé expozice a obřadní síň. Navštívit mohou i zámecký park a oboru. „Ta největší spokojenost přijde, až odsud budou návštěvníci odcházet a budou říkat, že se jim tady líbilo a že se zase vrátí,“ svěřuje se Miroslav Perout. „Bylo to určitě velmi složité, ale myslím si, že se to podařilo,“ uzavírá Stanislav Flesar z Národního památkového ústavu.  

Kvůli zámku letos stavební inženýr Perout částečně změní i profesi. Pro letošní sezónu se stane zatím jediným průvodcem a na Korozluky se kvůli tomu s celou rodinou přestěhuje: do 2+1 pod zámeckou střechou.