Hradec chce vztyčit pomník starosty Františka Ulricha

Hradec Králové – Hradecká radnice se znovu pokouší prosadit stavbu pomníku starosty Františka Ulricha, za kterého město v první třetině dvacátého století zažilo největší rozvoj. První pokus z roku 2002 narazil na odpor památkářů, nový návrh z dílny sochaře Stanislava Hanzíka zatím jejich podporu má. Kvůli památkářům ale město upustilo od původního plánu, který počítal s umístěním sochy na Ulrichově náměstí. Pomník by měl stát na nedalekém náměstí Svobody, na předělu mezi starým a novým městem.

Podle původní studie akademického sochaře Pavla Doskočila sedí František Ulrich za psacím stolem, je umístěný na vysokém sloupu a lidé se na něho dívají z trojice dalekohledů. Památkáři města a následně i kraje to odmítají. „Zřízením takového dosti významného pomníku by se porušila původní urbanistická koncepce Ulrichova náměstí tak, jak ji koncipoval Josef Gočár,“ prohlásil již v květnu 2005 krajský památkář Miroslav Klouda.

Po sedmi letech mají hradečtí radní na stole jiný návrh, jeho autorem je akademický sochař Stanislav Hanzík. „Socha by měla znázorňovat sedícího starostu Ulricha společně s regulačním plánem, který vznikl za doby jeho starostování,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Hradec Králové Václav Svoboda. Náměstek hradeckého primátora Martin Soukup (ODS) doplnil: „Měl by být z granitu, což je druh nejtvrdší a nejtěžší žuly.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Hanzíkův záměr má podporu nejen ve vedení města, ale zamlouvá se i památkářům. „Je velmi propracovaný, má myšlenku a zárukou je i autor,“ potvrdil památkář města Jan Falta. Kvůli památkářům však Hradec upustil od původního plánu, který počítal s umístěním sochy na Ulrichově náměstí. Pomník má stát na nedalekém náměstí Svobody. „S profesorem Hanzíkem jsme se shodli, že socha by měla stát na předělu mezi starým a novým městem,“ uzavřel náměstek Soukup.

Pomník starosty, který stál v čele města 35 let, by měl být hotový nejpozději příští rok v říjnu.

Model pomníku hradeckého starostyFrantiška Ulricha
Zdroj: ČT24