V liberecké teplárně vytekly dvě tuny kyseliny chlorovodíkové

Liberec - Zhruba dvě tuny kyseliny chlorovodíkové unikly dnes ráno z nádrže v liberecké teplárně. Chemikálie se zachytila v havarijních jímkách firmy. Páry kyseliny chlorovodíkové se nešířily do okolí a zůstávaly v areálu teplárny. Do kanalizace se kyselina nedostala. Nikdo nebyl zraněn.

Na místě havárie zasahovali hasiči v ochranných oblecích a v dýchacích přístrojích. Měli s sebou protiplynový kontejner, tři cisterny a automobilový žebřík.

Podle mluvčího teplárny Lukáše Jankovského přečerpávali zaměstnanci okamžitě po odhalení havárie uniklou kyselinu do náhradní nádrže. „Kyselinu, zachycenou v bezpečnostních jímkách, zneutralizujeme. Při havárii nevznikly škody,“ konstatoval Jankovský. Kyselina chlorovodíková se v teplárně používá k úpravě vody a vytékala z nádrže, jež prošla před měsícem generální opravou. Dělala ji specializovaná firma. Příčiny havárie se vyšetřují a teplárna o nich zatím nechce spekulovat.

Hasiči mimo jiné utěsňovali poškozenou nádrž, odkud kyselina vytekla. V areálu firmy vytvořili vodní clony, kterými zkrápěli páry kyseliny unikající do ovzduší. V liberecké teplárně unikla kyselina chlorovodíková vůbec poprvé. Teplárna letos vložila do oprav výrobních a rozvodných zařízení 27 milionů korun. Teplo dodává zhruba 18.000 odběratelů.