Čimelice získaly stanoviště záchranky

Tábor - Čimelice mají odedneška nové výjezdové místo záchranné zdravotní služby. Pokryje hraniční oblast mezi Jihočeským a Středočeským krajem. Až dosud sem jezdili záchranáři z Písku nebo Milevska. Dojezdové doby ale často překračovaly patnáctiminutový limit, což mohlo mít v konečném důsledku i negativní dopad na kvalitu a účinnost lékařského zásahu.

Je jedenáct hodin dopoledne a výjezdové místo záchranné zdravotnické služby v Čimelicích zahajuje provoz. Jen pár minut po jedenácté přijímá posádka vozu výzvu k zásahu. Absolvuje tak svůj vůbec první výjezd z nového stanoviště. „Předpokládáme, že se to bude pohybovat mezi pěti až patnácti výjezdy denně,“ odhaduje ředitel Záchranné zdravotnické služby Jihočeského kraje Marek Slabý. 

Podle zdravotníků, kteří tu budou sloužit 24 hodin denně, nové výjezdové místo výrazně zkrátí čas dojezdů. Stanoviště vítají i místní. „Původní dojezdové časy byly na hranici nebo i za hranicí zákonem stanovené doby,“ říká starosta Čimelic Josef Hrouda. „Ta dostupnost z Písku je minimálně dvacet až pětadvacet minut,“ dodává obyvatel Čimelic Karel Koubek.   

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Vedení Jihočeského kraje má v plánu provozovat celkem třicet podobných míst. Výstavbu dalších brzdí doposud nepřijatý zákon o záchranné zdravotní službě i chybějící právní úprava. „Ta měla krajům zaručit, že dobudování tohoto systému bude za státní prostředky,“ uvádí ředitel Krajského úřadu v Českých Budějovicích Libor Průša. „Nebylo to přijato, protože se to svezlo s řadou dalších zákonů,“ vysvětluje hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. 

Kraj investoval do základen jihočeských záchranářů i na jejich vybavení přes dvě stě milionů korun. Jen výstavba čimelické základny přišla na pět milionů. Další tři miliony bude stát její roční provoz. Čimelice jsou tak dvacátým pátým výjezdním místem záchranné zdravotní služby v kraji. Na vybudování dalších pěti kraj prozatím nemá peníze.