Spolchemie bude zatím stále používat škodlivou rtuť

Ústí nad Labem – Ústecká Spolchemie nepřestane užívat při výrobě chlóru rtuť tak brzy, jak slibovala. Elektrolýzu, která se bez ní obejde, chtěla používat už od roku 2013. Teď na její zavedení nemá peníze. Rtuť přitom uniká do vzduchu, ukládá se v řekách a hlavně škodí člověku. Ústecká chemička sama slíbila, že jedovatý kov přestane používat. Teď ale její vedení couvá.

Zdeněk Rytíř ze Spolchemie říká, že společnost žádá posun termínu, kdy začne používat elektrolýzu, o tři roky. Náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Arno Fišera (ČSSD) sdělil, že hejtmanství nyní bude zjišťovat, co představenstvo k takhle závažnému rozhodnutí vede. Primátor města Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS) přiznal, že nemá radost, ale také podle svých slov vnímá současnou ekonomickou situaci.

Kamil Repeš ze sdružení Arnika trvá na svém požadavku, tedy dodržení původního termínu. Kritici tvrdí, že chemička jen našla záminku, jak oddálit plnění slibu, který dala, když byla pod tlakem – v době, kdy lidé žádali její vystěhování za město. Zdeněk Rytíř však ujistil, že společnost nemá žádné vedlejší úmysly.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Chemička kritiku odmítá. Ve chvíli, kdy všechen svůj majetek musela zastavit bankám, na novou elektrolýzu bez rtuti nemá. Zdeněk Rytíř dodal, že v současné době by společnosti nikdo úvěr na miliardovou stavbu neposkytl. Vedení Spolchemie teď musí počkat, zda jí další používání rtuti povolí krajský úřad. Šéfové chemičky připouštějí, že když se tak nestane, bude mít továrna vážné potíže.

Zbyněk Šebesta z tiskového oddělení Krajského úřadu Ústí nad Labem se vyjádřil, že rozhodnutí nelze předjímat. Důkladně se musí prostudovat všechny spisy. Když kraj další užívání rtuti povolí, bude se sdružení Arnika soudit. Radnice naopak tvrdí, že je lepší odklad než další krachující továrna nedaleko náměstí.