Památka významnější než Karlův most bude opět skryta

Plzeň - Už jen pár týdnů mají milovníci historie mimořádnou šanci prohlédnout si na vlastní oči základy knížecího kostela svatého Vavřince ve Starém Plzenci u Plzně. Na konci září ho archeologové zasypou. Zbytky kostela přemyslovského hradiště už jen těžko odolávají náporu času a památkáři je chtějí zachovat pro další generace. Proto se rozhodli vzácnou památku opět skrýt.

Nejstarší kostel přemyslovského raně středověkého hradu Stará Plzeň svým historickým významem předčí i slavný Karlův most. „Prakticky se dá říct, že je to jedna z nejvýznamnějších lokalit českého státu,“ uvádí místostarosta Starého Plzence Václav Hák. 

Základy kostela sv. Vavřince odkryli poprvé archeologové už ve 20. letech minulého století. Od té doby ale zapracoval zub času i vandalové. „Jediný způsob, jak tuto vzácnou památku, která je v dezolátním stavu, zachránit, je znovu jí zakrýt,“ říká Radek Široký ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Ještě před tím ale chtějí archeologové ruinu svatostánku znovu podrobně prozkoumat. „Naším cílem je znovu odkrýt výsledky toho staršího archeologického výzkumu novými metodami,“ vysvětluje Radek Široký. „Na místě jsme našli kosterní pozůstatky lidí a zvířat,“ dodává Milan Kypta ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek.  

Jejich přesné stáří určí až laboratorní analýza. U kostela se pohřbívalo od jeho založení ve 12. století až do novověku. „Hlavní slovo bude mít odborný antropolog, který nám určí, jak ty osoby zemřely, jestli měly nějaké nemoci,“ uzavírá Milan Kypta. 

Ještě tři týdny zůstane památka k dispozici turistům a archeologům. Pod jejich dohledem pak technika zakonzervované zdivo zahrne. Ministerstvo kultury vyhlásilo přemyslovské hradiště Hůrka národní kulturní památkou už v 60. letech minulého století.