U Větřní unikl do Vltavy olej z papíren

Větřní (Českokrumlovsko) - Do Vltavy mezi Větřním a Českým Krumlovem dnes vytekl turbínový olej z papíren. Hasiči ho zastavili nornými stěnami, část látky ale unikla až do centra Českého Krumlova. Životní prostředí ale podle Jany Neškodné z krajského ředitelství jihočeských hasičů narušeno nebylo. To potvrdila i mluvčí českokrumlovské radnice Jitka Augustinová.

„Byly postaveny čtyři norné stěny. Zastavilo se šíření skvrny po hladině dál,“ uvedla Neškodná. Množství uniklé látky se podle ní zatím nedá odhadnout. Hasiči nyní olej z hladiny odstraňují pomocí sorbentu. Na místě byli zástupci Povodí Vltavy, odboru životního prostředí krumlovské radnice a policisté.

„Z odboru životního prostředí a zemědělství radnice máme informace, že nebylo narušeno životní prostředí a není hlášeno žádné zranění ani úhyn ryb,“ popsala Augustinová. Doplnila, že norné stěny zůstanou v řece minimálně do pátku. Opatření se dotknou také vodáků, kterých už ale na řece příliš není. Musejí se vyhnout norným stěnám a lodě kolem nich musejí přenést. Žádné zákazy ale na řece neplatí.