Chybou úřednice mohli manželé z Třebíče přijít o majetek

Třebíč – Velkou chybu musí dát do pořádku katastrální úřad na Vysočině. Omylem jedné z jeho úřednic se majetek nic netušících manželů z Třebíče ocitl v exekuci. Soud už dokonce rozhodl o prodeji jejich domů. Fialovi tak nyní mají za sebou řadu bezesných nocí. Když je před dvěma týdny oslovil antiexekutor a nabízel pomoc, úplnou náhodou zjistili, že jejich majetek je podle katastru nemovitostí v exekuci.

Majitelka nemovitostí Marcela Fialová je podle svých slov v šoku. Ojedinělý případ vyšetřují policisté. Dům a několik dalších nemovitostí v mnohamilionové hodnotě totiž papírově patřil nikoliv doktorce Marcele Fialové, ale její jmenovkyni – ženě bez domova topící se v dluzích. Podvod je už vyloučen, chybu přiznal katastrální úřad. Jedna z jeho pracovnic se osudově překlikla na počítači.

Mluvčí katastrálního úřadu pro Vysočinu Ludmila Jedličková říká, že jde o první podobnou situaci, kterou místní úřad řeší. Na základě chyby začaly jednat soudy. V domnění, že dlužnice je majitelkou nemovitostí, rozhodovaly ve skutečnosti o zabavení majetku někoho úplně jiného. Ludmila Jedličková sdělila, že exekutoři řízení zastavili a Fialovi nyní mají vlastnický list v pořádku.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Katastrální úřad tvrdí, že o střechu nad hlavou by manželé nepřišli. Prý by chybu úředníci nakonec odhalili. Už také přijali opatření, aby se podobná situace nemohla opakovat.