Likvidace černých skládek zatěžuje rozpočty obcí na jihu Čech

Sezimovo Ústí – Černé skládky trápí řadu jihočeských obcí, jejich likvidace přijde na miliony korun. Například v Sezimově Ústí jich ročně evidují stovky. Přestože město nabízí lidem dvě sběrná místa, odpad většinou končí v lese nebo u kontejnerů uprostřed sídlišť. Své o tom vědí i ochránci přírody, ročně jen podél břehů Lužnice v Sezimově Ústí zlikvidují desítky nelegálních skládek. A policistům se dopadnout jejich zakladatele nedaří ani za pomoci moderní techniky.

Pracovníci technických služeb pravidelně vyjíždějí do terénu s multikárou ale i s obyčejným dvoukolákem. Likvidace černých skládek je zde totiž na denním pořádku. „Přestože mají lidé možnost odevzdat separovaný odpad do sběrných dvorů, množí se nám případy, kdy skládky končí u popelnic nebo v lese,“ uvedl ředitel Městských služeb Sezimovo Ústí Jaroslav Kupsa. Na korbě končí pytle naplněné netříděným domovním odpadem: lednice, televizory i starý nábytek.

Likvidace černých skládek stojí město ročně statisíce korun. „Loni to bylo 400 tisíc, což je hodně velká částka,“ prohlásil starosta města Bedřich Beneš (ODS). Podobně je na tom i řada dalších jihočeských obcí, likvidace skládek zatěžuje jejich rozpočty. Své o tom vědí i ochránci přírody, ročně jen podél břehů Lužnice v Sezimově Ústí zlikvidují desítky černých skládek. „Nasbírali jsme asi 20 metrických centů,“ potvrdil ochránce přírody Vladimír Doležal. Starosta Beneš doplnil: „Nevíme, zda černé skládky dělají naši, nebo cizí lidé.“

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Odpověď měl dát záznam z mobilní kamery, tu za tímto účelem město zakoupilo už před rokem. Podle zástupkyně velitele MP Sezimovo Ústí Martiny Machálkové však záměr nevyšel: „Ani díky přenosné kameře se nám žádného zakladatele nelegální skládky zjistit nepodařilo, zjišťujeme to prostřednictvím místních znalostí.“

Do boje s černými skládkami vyrazilo město i s novou místní vyhláškou, jejím zakladatelům umožňuje uložit až 50tisícovou pokutu.

Skládka
Zdroj: ČT24