V Týnci nad Sázavou je hradním pánem netopýr

Týnec nad Sázavou – Na hradě v Týnci nad Sázavou mají nezvyklé nájemníky – netopýry velké, kteří jsou u nás kriticky ohroženým druhem. Každý rok do hradní věže přilétají netopýří samičky, aby tady přivedly na svět novou generaci a odchovaly mláďata. Takzvaná letní kolonie netopýrů letos čítá na 150 jedinců. Mláďata zde od svých matek postupně získávají schopnost bezpečně najít znovu stejný letní úkryt. Týnecká letní kolonie je raritou, přestože netopýři potřebují k odchovu mláďat klid, tady si zvykli i na přítomnost turistů.

Týnecký hrad byl ve 14. století sídlem Oldřicha z Týnce, který soudil místní lapky. Posledních 16 let je příbytkem netopýrů velkých, vyhovuje jim vlhkost i teplota. Matky přilétají na jaře již březí, aby v hradní věži přivedly na svět další generaci. Hned po porodu každou noc vylétají na lov hmyzu a zpět, aby mláďata nakojily. „Dokážou své mládě poznat především čichem, později dochází i ke zvukové komunikaci,“ uvedla zooložka Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů velkých. Již čtyři týdny po narození se mládě učí létat a lovit, osmitýdenní jedinec už je úplně samostatný. Na zimu si matky s mláďaty hledají úkryt jinde – většinou v podzemí, poslední netopýři tak opouští hradní věž na konci září.

Týnecká letní kolonie je raritou – přestože netopýři potřebují při odchovu mláďat klid, tady si zvykli i na přítomnost turistů. „Je zajímavé, že tento úkryt se podařilo zachovat pro netopýry a pro lidi zároveň. Netopýrům vůbec nevadí, že sem chodí několik desítek lidí denně,“ zdůraznila Anna Bláhová ze ZO ČSOP Nyctalus.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Větším zásahem do příbytku netopýrů, než jsou návštěvy turistů, byla před dvěma lety oprava podlahy v posledním patře věže. Ta je totiž zároveň stropem, na který se zavěšují. Pokud by se oprava nezdařila, netopýři by se nevrátili. „Museli jsme opravovat v době, kdy zde netopýři nejsou. Nesměli jsme používat žádná napouštědla dřeva,“ podotkla kastelánka hradu Adriana Bursová. Petra Schnitzerová doplnila: „Nemají rádi změnu, museli jsme proto dodržet původní charakter.“

Úspěšná oprava i konzervativnost netopýrů zajistily, že se sem tito nezvyklí obyvatelé vracejí stále.

Na hradě v Týnci nad Sázavou mají nezvyklé nájemníky – netopýry velké, kteří jsou u nás kriticky ohroženým druhem.
Zdroj: ČT24