Thor Heyerdahl prozkoumá Lipno

Lipno – Plavidlo jménem Thor Heyerdahl od tohoto týdne monitoruje lipenskou přehradní nádrž. Loď, která přišla na téměř pět milionů korun, je plovoucí laboratoří. Sonary na palubě vyhodnocují vše, co se chytá do obří sítě pod hladinou. Výsledky výzkumu pomohou rybářům i vodohospodářům a využijí je i ekologové. Plavidlo také velmi výrazně urychluje práci, dříve vědci zkoumali hektar vodní plochy za týden, nyní zvládnou 15 hektarů za hodinu.

Vlajková loď výzkumné flotily je dlouhá 11 a široká téměř 3 metry. Má silný motor, který dokáže vléct speciální sběrnou síť dlouhou 130 a širokou 40 metrů. Po jejím vytažení vědci přesně určí, jaké druhy ryb a kde v přehradách žijí. Pro výzkum je to zásadní zlom, dosud vědci používali jen elektronická zařízení, která dokázala určit jen hejna a velikost ryb. „Měli jsme doposud problémy nádržím porozumět. I proto, že jsme neměli dostatečně silné lodě. Nyní můžeme použít spolehlivé metody,“ prohlásil Jan Kubečka z Biologického centra AV ČR. Loď také výrazně urychlí práci, dříve vědci zkoumali hektar vodní plochy za týden, teď zvládnou 15 hektarů za hodinu.

Plovoucí laboratoř postupně testovali na Želivce, Římově a na Lipně. Vědci už mají i první výsledky a právě podle nich ryb v lipenské přehradě značně ubývá. „Zdejší rybáře asi nepotěší, že biomasa ryb byla 42 kilogramů na hektar,“ potvrdil ředitel Hydrobiologického ústavu AV ČR Josef Matěna. Vědci sledují život v deseti českých vodních nádržích, výsledky jejich práce pomáhají rybářům i vodohospodářům a využívají je i ekologové.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Z Lipna loď zamíří do Chabařovic a na konci září ji čeká cesta do Rakouska, kde vědci plánují výzkum halštatského jezera.