Albatrosy ovládly hradecké nebe

Hradec Králové - Na proudových strojích československé výroby L-39 Albatros létá světoznámá francouzská akrobatická skupina Breitling Jet Team. Tato jediná civilní skupina na proudových strojích na světě má za sebou přes dva a půl tisíce vystoupení v Číně, Japonsku i po Evropě. Dnes se představila divákům na letecké přehlídce CIAF v Hradci Králové. Připomněla tak úspěšný letoun konstruktéra Jana Vlčka z Aera Vodochody.

Vystoupení Francouzů na Albatrosech naplněné grafickou tvorbou na obloze patřilo k nejpůsobivějším na hradecké letošní letecké přehlídce CIAF. Během figur se Albatrosy přiblíží až na 3 metry. Francouzi trénují i riskantní lety proti sobě. 

Konstrukce Albatrosu pochází z roku 1968. Od té doby se jich vyrobilo přes 2800. Letoun může operovat až v 11 kilometrech nejvyšší rychlostí 750 km/hod. V roce 1997 výroba Albatrosů skončila.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Francouzi si Albatrosy koupili soukromě. I 12 let od skončení výroby se jim daří držet letouny ve špičkové kondici. „Začíná být problém sehnat některé náhradní díly, ale protože Albatrosů létá po světě stále dost, koupit se dají, zejména z bývalých armádních skladů,“ říká zakladatel a vedoucí skupiny Breitling Jet Team Jaques Bothelin. 

Kromě podzvukových letounů ale v Hradci Králové zaujaly diváky i nadzvukové americké stroje F-16 a letouny JAS-39 Gripen české a maďarské armády. „Škoda, že dnes nelétal také Eurofighter Typhoon, v sobotu letěl snad jen dvě minuty a pak zmizel v mracích,“ posteskl si ale jeden z diváků. 

Letošní návštěvnost na letecké přehlídce zatím nechtěli pořadatelé odhadovat, očekávali zhruba 30 000 lidí denně. Po zamračené sobotě dnešní slunečné počasí přilákalo větší počet diváků.

Na proudových strojích československé výroby L-39 Albatros létá světoznámá francouzská akrobatická skupina Breitling Jet Team.
Zdroj: ČT24