V Čimicích u Prahy by měla stát plynová elektrárna

Praha – Pražská energetika chce v Čimicích na okraji Prahy postavit novou elektrárnu na plyn s výkonem 50 megawatt. Získanou elektřinu chce do sítě dodávat jen ve špičkách. Starousedlíci i radnice Prahy 8 jsou proti. Narozdíl od ministerstva životního prostředí se bojí hluku a znečištění.

I když na radnici Prahy 8 vládne ODS, zdá se, že postoje radních jsou vůči životnímu prostředí ohleduplnější než samotných zelených. Pražská energetika hodlá ve své rozvodně hned za Čimickým hájem vybudovat plynovou elektrárnu a ministerstvo životního prostředí k překvapení radnice vydalo ke stavbě kladný posudek vlivu na životní prostředí EIA, přestože místní varují před novým zdrojem znečištění ovzduší.

Mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec však ujišťuje, že nová turbína bude splňovat všechny technické i hygienické normy. Starosta MČ Praha 8 Jiří Nosek (ODS) si podle svých slov neumí v lokalitě představit žádnou elektrárnu. Pražští zelení ale plynovou elektrárnu obhajují.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Měla by být součástí sítě elektráren, které se do několika let plánují stavět v hlavním městě a jeho okolí. Na Prahu se totiž snesla vlna kritiky Bruselu, že nemá dostatečné záložní zdroje energie pro případ blackoutu. Radní pro životní prostředí z pražského magistrátu Petr Štěpánek (SZ) říká, že půjde o špičkový záložní zdroj v případě výpadku.

Pražská energetika s přepracovaným projektem plynové elektrárny opět osloví radnici Prahy 8. Ta už ale dopředu avizuje, že s realizací souhlasit nebude. Její stanovisko ale může v odvolacím řízení zvrátit jen nadřízený úřad – ministerstvo pro místní rozvoj.