Více než čtvrtina úředníků Vysočiny zneužívala v práci internet

Jihlava - Z Krajského úřadu kraje Vysočina budou propuštěni dva úředníci kvůli zneužívání internetu. Ukázalo se, že prohlížením internetových stránek trávili asi polovinu své pracovní doby. Podle auditu, jímž vedení kraje nechalo prověřit využívání informačních technologií, zneužívala v práci k soukromým účelům počítač a internet více než čtvrtina ze 400 krajských úředníků.

„My se pokusíme rozvázat pracovní poměr s těmito dvěma zaměstnanci dohodou, a to k 30. 9. Samozřejmě bez odstupného a dalších požitků,“ uvedl ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec na adresu dvou největších hříšníků. Podle Kadlece někteří úředníci místo práce surfovali po internetu, vyhledávali bulvární zprávy, četli tzv. e-knihy, komunikovali přes sociální sítě, případně z dlouhé chvíle hráli hry a sledovali erotické stránky. „Padesát šest zaměstnanců dostane odpovídající tresty. Především jde o napomenutí, nebo o snížení osobního příplatku až o 100 %,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Jiří Běhounek, hejtman Vysočiny:

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Krajský úřad Vysočiny prý ale v tomto hodnocení i tak dopadl lépe než jiné srovnatelné instituce v zemi. Audit zaměřený na využití informační techniky v jednotlivých odborech a odděleních úřadu vypracovala externí firma za 408 000 korun. „Věříme, že se to vrátí v úspoře platů a zvýšení pracovní efektivity,“ uvedla mluvčí.