Virtuální nemocnice pomůže ve studiu

Trutnov – Virtuální nemocnici mají na pomoc k výuce studenti Vyšší odborné a Střední zdravotnické školy Trutnov. Budoucí sestry a zdravotníci si v ní mohou vyzkoušet nejen zdravotní postupy, ale mohou si u vymyšleného pacienta například vyplnit dokumentaci, převzít i z tohoto počítače výsledky, se kterými mohou dále pracovat. Tato praxe je už několik let běžná v řadě evropských zemí a teprve postupně se stává samozřejmostí i u nás. V budoucnosti jim může usnadnit adaptaci na skutečném pracovišti, protože to, co se naučí zde, budou s největší pravděpodobností reálně používat v zaměstnání v nemocnici.

V trutnovské škole si zatím studenti mohli na figurínách vyzkoušet standardní postupy jako například odběr krve, aplikování injekcí, infuzí a nebo žaludečních sond. Teď už je učebna vybavena vším, co budoucí sestry potřebují k provádění kompletních zdravotnických úkonů. Škola si tak sama tvoří virtuální nemocnici s jednotlivými pacienty. „U vymyšleného pacienta si mohou například vyplnit dokumentaci a převzít z toho počítače výsledky, se kterými dále pracuje,“ potvrdila učitelka VOŠ a SZŠ Trutnov Lucie Převlocká. Studentka Andrea Oškerová doplnila: „Určitě je fajn, že tady počítače máme, pomůže nám to. Až půjdeme do zaměstnání, usnadní nám to ten přechod.“

Tato praxe je už několik let běžná v řadě evropských zemí a teprve postupně se stává samozřejmostí i u nás. „S vytvářením podobných projektů jsem se setkal při zahraničních návštěvách i na svém předchozím působišti, ale vlastně až teď se naskytla možnost rozjet to v plné šíři,“ uvedl ředitel VOŠ a SZŠ Trutnov Karel Javůrek. Podobné projekty, jako je Virtuální nemocnice, se s ohledem na administrativu stávají nutností pro každou zdravotní školu. „Bude to pro studenty snazší, protože to, co se naučí tady, budou reálně používat v zaměstnání v nemocnici,“ dodala učitelka Převlocká.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

V Trutnově začnou Virtuální nemocnici naplno používat během několika týdnů.

Virtuální nemocnici mají na pomoc k výuce studenti Vyšší odborné a Střední zdravotnické školy Trutnov.
Zdroj: ČT24