ZOO v Liberci slaví výročí

Liberec – Liberecká zoologická zahrada slaví 90 let a jako symbol si vybrala své bílé tygry. Právě chov vzácných šelem dokáže každý rok nalákat do nejstarší ZOO v Česku spousty návštěvníků. Loni to bylo téměř 400 tisíc, zahrada totiž patří mezi nejoblíbenější atrakce města i Libereckého kraje. Přicházejí sem turisté, ale také samotní obyvatelé Liberce. Zoologická zahrada je neodmyslitelnou součástí města, pro někoho je příjemným místem k procházce a pro jiného zajímavým zdrojem poučení.

Naděje libereckého chovu bílých tygrů, samička Surya původem z Bratislavy, zatím váhá, jestli se návštěvníkům ZOO ukázat. Odchovat bílého tygra se v Liberci podařilo jen jednou. „Doufejme, že nám dá mláďata. Nyní je jednoletá, takže má ještě minimálně dva roky čas,“ uvedl ošetřovatel Aleš Vlček. Bílých tygrů žije na světě několik desítek, liberecký chov je jediný u nás a jeden z mála v Evropě. „Bílí tygři, to jsou pohádkové bytosti, které v přírodě normálně nežijí. Pomáhají však svým příběhem zachraňovat zvířata, která jsou skutečně ohrožena,“ prohlásil ředitel ZOO Liberec David Nejedlo.

Liberecká ZOO vznikla v roce 1919, nic bližšího, než, že to bylo na podzim, se neví. Až do otevření pražské zahrady v roce 1931 ale zůstávala v Československu jedinou. „Naše zoologická zahrada navázala na historii tehdejšího ornitologického spolku, který už před první světovou válkou provozoval na tomto místě ptačí voliéry a obory se srnčí zvěří,“ vysvětlil mluvčí ZOO Ivan Langr. Třináctihektarovou zahradu dnes obývá celkem 1900 zvířat z 220 druhů. Zajímavostmi jsou: jediný mimočínský chov takina čínského, expozice lachtanů, půl století chovu slonů nebo největší chovná skupina šimpanzů v Česku. „Návštěvník tady může strávit několik hodin a neunavíme ho,“ dodal ředitel Nejedlo.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Liberecká zoologická zahrada pojala oslavy devadesátin jako začátek příprav na 100. výročí. Jako úkol do příštího desetiletí si uložila držet krok s ostatními a třeba i nově zakládanými zahradami.

Sloni jsou jednou z hlavních atrakcí liberecké ZOO.
Zdroj: ČT24