Zakázky Pardubického kraje prověří policie

Pardubice – O zakázky, které zadával Pardubický kraj, se zajímá policie a zjišťuje, proč byly některé stavební projekty předražené. Upozornilo na to současné vedení kraje, připouští, že přípravě zakázek mohla předcházet určitá nehospodárnost a v některých případech mohlo jít i o trestný čin. Bývalý hejtman Ivo Toman tvrdí, že z vyšetřování obavy nemá a jeho svědomí je čisté. Nyní se ozvaly také stavební společnosti, které pro kraj v minulosti pracovaly. Uspořádaly podpisovou akci, kterou chtějí upozornit, že k nekalým obchodním praktikám dochází i nyní.

Suma, kterou by zřejmě Pardubický kraj zaplatil v rámci převážně stavebních zakázek úplně zbytečně, narostla na 280 milionů korun. Zakázky zadávalo bývalé vedení kraje, to současné je nechalo prověřit a zjistilo, že jsou předražené. „Normálním způsobem to vysvětlitelné není,“ prohlásil již v minulém měsíci krajský hejtman Radko Martínek (ČSSD). O krajské zakázky se tak začal zajímat policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, podrobnosti však policisté tají. „Ke konkrétním osobám informace neposkytujeme,“ ujistil mluvčí útvaru Roman Skřepek. Náměstek hejtmana Jan Tichý (ČSSD) doplnil: „Přípravě těch zakázek mohla předcházet určitá nehospodárnost, v některých případech mohlo jít i o trestný čin.“

Bývalý hejtman, nyní vládní zmocněnec pro výstavbu R35 a D11, Ivo Toman z ODS tvrdí, že o předražených zakázkách nic neví: „Žádné kontrole se nebráním a svědomí mám zcela čisté.“ Současný krajský radní zodpovědný za investice Jan Tichý je nyní ovšem ve sporu se stavebními společnostmi, které pro kraj v minulosti pracovaly. Ty se ho přes občanské sdružení Zelená pro Pardubicko snaží sesadit, uspořádaly již podpisovou akci. Upozorňují na to, že se radní uchyluje k nekalým obchodním praktikám. „Jedná se o zneužívání zakázek ve prospěch přátelských firem a podobně,“ uvedla organizátorka podpisové akce Lenka Günnerová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Policie se tak údajně začala zajímat i o samotného radního Jana Tichého. Ten totiž v minulosti působil v dozorčí radě společnosti, která ovládala dvě velké stavební firmy.