Satelity hyzdí písecké památkové zóny

Písek - Satelitní paraboly na domech v památkových zónách v Písku jsou terčem sporu mezi jejich vlastníky a vedením města. Lidé dostali pod pohrůžkou vysokých pokut poslední termín na jejich odstranění. Přitom jiný kvalitní signál nemají. Město je ale nekompromisní a opírá se o svou platnou vyhlášku. Podle ní na domech v památkových zónách satelitní přijímače televizního signálu nesmí být instalovány.

Satelitní paraboly jsou většinou umístěné na fasádě činžovního domu. Podle místních je to jediný zdroj kvalitního příjmu televizního signálu. „Signál je tady velmi špatný. My jsme to museli otočit na Cukrák a mám už asi čtvrtou anténu,“ svěřuje se jedna z obyvatelek Písku.  

Obytný dům stejně jako několik dalších ve městě však stojí v památkové zóně. Jejich správu řídí městská vyhláška z roku 1998 a ta hovoří jasně. „Na uliční fasádě nesmí být umisťovány televizní antény, paraboly satelitních televizních antén ani svody od střešních antén,“ cituje z vyhlášky vedoucí píseckého odboru kultury Ludmila Koštová. „Nabídli, že za šedesát tisíc udělají to, že ten digitální signál převedou na analog a pustí ho do společné antény. To je v dnešní době směšné,“ komentuje nabídku píseckých radních obyvatel Písku Antonín Kuneš.  

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Satelitních parabol na domech v historických částech Písku přibývá. Prst zvedají i památkáři. I z tohoto důvodu město na dodržení vyhlášky trvá a pro majitele satelitů má jedinou radu. „Oni ten problém musí řešit z hlediska celého domu prostřednictvím společenství vlastníků jednotek,“ říká starosta Písku Miroslav Sládek. „U jednoho domu smí být umístěno pouze jedno zařízení, které slouží pro příjem televizního signálu,“ tvrdí Ludmila Koštová.

Lidem teď nezbývá nic jiného než paraboly z budovy odstranit. Město jim dalo termím na demontáž satelitních antén do 25. září. Těm, co neuposlechnou, hrozí pokuta až třicet tisíc korun. Místní lidé se ale svých parabol vzdát nechtějí. Nevylučují proto, že se obrátí na soud.