Tábor se vrátil do 15. století

Tábor – Vládu nad jihočeským Táborem dnes opět, i když jen pomyslně, převzal Jan Žižka. Začal tam největší husitský festival v zemi – Táborská setkání. Akci, která se koná už po osmnácté, provázejí zvýšená bezpečnostní opatření a také řada dopravních omezení. Letošní novinkou bude pozdrav partnerským městům, který bude spočívat v monumentální projekci na budovu historické radnice. Festival má také připomenout dvacáté páté výročí uzavření partnerské smlouvy mezi Táborem a Kostnicí. Organizátoři předpokládají, že počet návštěvníků letos přesáhne dvacet pět tisíc.

Dnes dopoledne v Táboře pracovníci technických služeb zkontrolovali veřejné osvětlení a rozmístili odpadkové koše. Na parkovištích v centru města se postavila husitská tábořiště, veškerá doprava je omezená. „Bude se to týkat především centra a staré části města,“ potvrdil velitel MP Tábor Petr Svoboda. Těm, kteří nerespektovali dopravní značení, se Táborská setkání prodraží, jejich vůz odvezla odtahová služba.

Krojovaný průvod, rytířské souboje a početné družiny husitů v čele s Janem Žižkou jsou k vidění všude, je tu téměř pět stovek účinkujících. Tábor se na tři dny vrátil do 15. století. „Budeme si připomínat dvacáté páté výročí uzavření partnerské smlouvy mezi městy Tábor a Kostnice,“ uvedla starostka města Hana Randová (ODS). Vedoucí městského odboru kultury Lenka Horejsková doplnila: „Letos jsme připravili novinku. Bude to pozdrav partnerským městům, který bude spočívat v monumentální projekci na budovu historické radnice.“

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Třídenní táborský festival s rozpočtem téměř 5 milionů korun zcela naplnil ubytovací kapacity, hotely i penziony hlásí plno. „Během Táborských setkání máme kapacitu zcela naplněnou. Poptávka byla především od zahraničních turistů,“ prohlásil provozní hotelu Tábor Jiří Nebeský.

Loňská Táborská setkání navštívilo 25 tisíc lidí, organizátoři předpokládají, že jich letos bude víc.

Táborská setkání
Zdroj: ČT24