Vesnicí roku 2009 je Tučín na Přerovsku

Luhačovice - Vítězem soutěže Vesnice roku 2009 se stala obec Tučín na Přerovsku. Kromě prestižního titulu dostane i dvoumilionovou finanční dotaci na připravované projekty. Na druhém místě skončily Lány na Kladensku, třetí se umístil Žernov na Náchodsku. Výsledky 15. ročníku soutěže v Luhačovicích vyhlásil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Celkem se letos do soutěže přihlásilo 325 vesnic, loni jich bylo 309. Do celostátního kola postoupilo 13 vítězných obcí z jednotlivých krajů.

Vítězný Tučín dostane dotaci dva miliony korun. Vesnice na druhém a třetím místě obdrží částku postupně o 100 000 korun nižší. Na milionový příspěvek ale dosáhnou všichni účastníci celorepublikového kola. Loni v soutěži zvítězila obec Lidečko z okresu Vsetín, kterou porota ocenila za její bohatou folklorní činnost, vizi obecního rozvoje nebo například zmodernizovanou a dobře fungující školu.

Cílem soutěže je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji jejich domovů. Mohou se jí zúčastnit všechny obce vesnického charakteru do 5250 obyvatel, které mají zpracován vlastní program obnovy. Soutěž má upozornit právě na jejich rozmanitosti, a tak přispět ke zviditelnění venkova. 

Vydáno pod