Slovácko v krojích – Uherské Hradiště ožívá folklorem

Uherské Hradiště – Slovácko se představuje v Uherském Hradišti. Začal zde sedmý ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek. Nabízí však nejen víno, ale i jihomoravské gastronomické pochoutky a především přehlídku lidových krojů z 56 vesnic celého Slovácka. Za rozmanitostí slováckého folkloru mohou zájemci zavítat i v neděli, město počítá s návštěvou až pětapadesáti tisíc lidí.

Národopisné slavnosti kvitují především etnografové, tedy vědci zabývající se lidovou kulturou. Slavnosti chtějí využít k tomu, aby mohli obnovit dokumentaci všech krojů v regionu. Poslední kompletní zaznamenání lidových zvyklostí v oblékání pochází z roku 1918. Výstupem z letošních slavností má být nová reprezentativní publikace dokumentující rozmanitost slováckých krojů.

„Chceme vydat publikaci s pracovním názvem Slovácké slavnosti v paletě krojů. Oslovili jsme vedení mikroregionů a starosty obcí s tím, že bychom byli rádi, aby připravili v průvodu vždycky jeden vzorový slavnostní kroj,“ popsal místostarosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský. Poté, co budou kroje za dohledu etnografek vyfotografovány, stanou se základem pro tuto knihu. „Pro lidi, kteří kroje udržují, bude výsledná publikace památka a také vzor, jak se o kroje v budoucnu starat,“ řekl starosta Hradčovic Jan Popelka.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

V rámci slavností se hlavní uherskohradišťské náměstí proměnilo ve velkou Slováckou jídelnu. Návštěvníci se můžou těšit i na tradiční košt a vyhlášení šampiona bílých a červených vín, ochutnat nejlepší slovácký guláš, poznat, jak se lisuje a chutná čerstvá hroznová šťáva nebo se projet muzikantskou lodí. Po oba dva dny se rovněž koná řada folklorních vystoupení. Nově návštěvníci slavností mohou zhlédnout také přehlídku hodových práv jednotlivých slováckých regionů, tedy práv pořádat hody a lidové veselice.

Slovácko je rozsáhlá národopisná oblast jihovýchodní Moravy, pod kterou spadá Břeclavsko, Hodonínsko, Uherskohradišťsko a Zlínsko včetně oblastí Pálavy nebo Horňácka a Dolňácka. Co do lidových obyčejů a tradic patří mezi nejpestřejší oblasti České republiky. Ve slováckém Vlčnově i řadě dalších zdejších měst se například každoročně pořádá známá lidová slavnost Jízda králů.

  • Slovácké slavnosti autor: ČT24, zdroj: www.slavnostivinauh.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1107/110614.jpg
  • Slovácké slavnosti zdroj: www.slavnostivinauh.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1107/110606.jpg
  • Mapa Slovácka zdroj: www.slovacko.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1107/110612.jpg