Sympozium spojilo mladé kuchaře, učitele i keramiky

Ústí nad Labem – V Řehlovicích na Ústecku představili své práce účastníci pravidelného Česko-německého výtvarného sympozia. Název Trojzvuk prozrazuje, že se k výtvarníkům ze dvou sousedících zemí tentokrát přidali i hosté z Ukrajiny. Navzájem se mladí lidé učili nejen to, jak udělat keramické nádobí, ale také jak do něj udělat dobré jídlo.

Na výtvarném sympoziu v ateliérech na statku v Řehlovicích letos netradičně dívky zvyklé na hrnčířský kruh krájely rajčata a vysokoškolské studentky půlily švestky. Organizátoři pozvali na sympozium místo známých výtvarníků studenty a učně – budoucí kuchaře z Čech, příští učitelky němčiny z Ukrajiny a mladé keramiky z Německa - a vyzvali je, aby si postupně prohodili své obory.

Sympozium bylo navíc putovní. Než jeho účastníci začali v Německu s keramikou, hledali náměty na Ukrajině. Všichni si spolupráci shodně pochvalují. „Šlo to velmi dobře dohromady, a navíc každý si odnáší něco užitečného od toho druhého,“ uvedla Sarah Pschorn z Vysoké školy umělecké v Halle.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Sympozium neskončilo jen tím, že si kuchaři odvážejí domů vlastnoručně vyrobený porcelán a keramici už umí guláš – kamarádství a možnost další spolupráce jsou těmi nejlepšími výsledky.