Dobrovolníci čistili po vodácké sezoně Vltavu

Krumlovsko – Na řeku Vltavu se vydaly desítky dobrovolníků, aby ji po vodácké sezoně vyčistily. Akce, která se koná už popatnácté, je součástí kampaně Ukliďme svět. Na 70kilometrovém úseku z Vyššího Brodu do Boršova nad Vltavou nasbírali dobrovolníci tuny odpadu. Jedním z dvanácti míst na břehu Vltavy, kam se včera dopoledne sjeli lidé z celé republiky, byl i vodácký kemp v Českém Krumlově.

Petr Kolínský ze Sdružení pro Vltavu informoval, že v loňském roce se sjelo zhruba 300 lidí, letos o třetinu méně. Mezi letošními dobrovolníky byl i vodácký oddíl České televize. Vltavu pomáhá čistit už popatnácté. Všichni vědí, co si na řeku musí vzít s sebou – pádlo, pytle na odpadky a samozřejmě dobrou náladu, jak dodal vedoucí vodáckého oddílu ČT Jiří Černý.

Kanoe i rafty se svými posádkami se vydaly po proudu řeky. V pytlích pak nekončí jen pet lahve. Předseda Sdružení pro Vltavu Miloslav Ouředník popsal, že k nálezům patří i rozřezané značky z kradených aut, ale také nebezpečný nález dvou cvičných granátů. Vodáci naplnili 17 kontejnerů.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Při čištění řeky pomáhalo i Povodí Vltavy. Kvůli přehlednosti břehů snížili vodohospodáři hladinu na minimum. „Aby byly břehy přehlednější, snížili jsme odtok z Lipna na 6 kubíků za sekundu,“ sdělila tisková mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová.

Sdružení pro Vltavu čistění řeky organizuje už od roku 1995. Do akce se snaží zapojit všechny, pro které je řeka v sezoně zdrojem příjmů, tedy provozovatele tábořišť, kempů nebo půjčoven lodí, jak upřesnil Miloslav Ouředník. Do letošní akce Ukliďme svět se v celé České republice přihlásilo 150 organizací. Doposud se zapojilo 14 tisíc dobrovolníků.