Pražská Ladronka zažila ojedinělé mistrovství - v kubbu a woodkopfu

Praha – Kubb a woodkopf – to jsou ojedinělé hry, pro některé lidi zatím neznámé, a přitom už mají i svá mistrovství. Pražská Ladronka byla dějištěm hned dvou vrcholných akcí – pátého mistrovství světa v původně českém woodkopfu a mistrovství republiky ve švédské hře kubb. Dva neobvyklé turnaje hostily desítky nervózních soutěžících.

V parku Ladronka se bojovalo o mistrovské tituly ve stále populárnějších disciplínách. Kubb je stará, údajně vikingská venkovní společenská hra. Oblíbená je hlavně v severských zemích. Postupně se ale šíří i do dalších koutů Evropy.

Cílem hry je svrhnout soupeřovy kubby a také jeho krále – a to pomocí kolíků. Adam Smetana z Kubb klubu říká, že nejzajímavější jsou sporné situace a fakt, že se lidé u toho mohou bavit.

Reportáž Jaroslava Kramera (zdroj: ČT24)

Na Ladronku se kromě závodníků v kubbu sjeli i tzv. kebuláči. Bojovali tu o titul mistra světa v původně českém sportu woodkopfu. Tento ryze národní sport vznikl před patnácti lety na Šumavě. Jeho pravidla jsou jednoduchá.

Náčelník Unie Woodkopf Ivan Řezáč upřesnil, že dva hráči mají na hlavě posazené fošny, přičemž cílem je srazit tu protivníkovu.

Udržet fošnu na hlavě chce podle průkopníků poctivý trénink. Výhodu mají hlavně lidé s rovnoměrnou hlavou, ale i ostatní mají šanci. „Pokud nemáte placatou hlavu, tak je důležité najít si na hlavě bod – hedflek,“ dodal člen rady starců a herec Ivan Trojan.

Cílem organizátorů je dostat woodkopf až na olympiádu. Podle svých slov by se tak mělo stát nejpozději do roku 2240.