Skládka na jihu Čech hoří už čtvrtý den

České Budějovice - V Lišově na Českobudějovicku hoří skládka komunálního odpadu. Ohnisko hasiči lokalizovali, podle nich nehrozí, že by se oheň dál rozšířil. Hasičům s jeho likvidací teď pomáhají vojáci. Ekologičtí aktivisté dnes požádali inspektory životního prostředí, aby příčinu prošetřili. Skládka podle nich ohrožuje častými požáry nejen životní prostředí, ale i obyvatele Lišova.

Skládka hoří čtvrtý den. Začínající rozsáhlý požár zaznamenal Patrik Koranda - amatérský kameraman z Lišova. Hasičské jednotky se na skládce průběžně střídají - vedle profesionálů tady zasahují i dobrovolné sbory. Plameny na povrchu už hasiči uhasili, požár teď prostupuje asi 10metrovou vrstvou odpadků. „Bagry nám musí rozkrývat jednotlivá ohniska,“ popisuje práci hasičů velitel zásahu Bohumil Hruška. Provozovatel skládky Petr Kaněra (ředitel společnosti A.S.A.) zdůrazňuje, že nehoří celá skládka, ale pouze její část.

Hasičům pomáhají vojáci, kteří přivezli těžkou techniku. „Odvážíme odpadky a snažíme se tím zmenšit ohnisko požáru,“ vysvětluje velitel zasahujících vojáků Viliam Deméter. Ovzduší monitorují pracovníci pojízdné laboratoře. Podle velitele zásahu Bohumila Hrušky naměřené koncentrace nepřekročily povolené limity. Hasiči dosud neurčili přesnou příčinu vzniku požáru. Podle ekologických aktivistů by ji měli prošetřit i pracovníci inspekce životního prostředí. „Každé zahoření je porušení provozního řádu,“ zdůrazňuje Vladimír Molek ze sdružení pro záchranu životního prostředí Calla.

K požáru skládky vyjíždějí hasiči několikrát do roka. Naposledy tady zasahovaly začátkem srpna. „Hoří v krátké době potřetí. Tento požár byl prakticky největší,“ říká starosta Lišova Václav Chmel (nez). Situaci na místě monitoruje krizový štáb. Hasiči předpokládají, že na skládce budou zasahovat ještě zítra.