Další byty pro kolínskou automobilku

Kolín - Kolín má dalších 560 nových bytů pro zaměstnance automobilky TPCA. Od stavební firmy je převzali úředníci. Sídliště ale mělo stát už před rokem. Na zpoždění si průběžně stěžovalo vedení automobilky s tím, že kvůli nedokončeným bytům přichází o zaměstnance. Celkem Kolín postavil pro automobilku 850 bytů. V prvních třech stovkách už lidé bydlí.

Nové sídliště U vodárny je zatím prázdné a na své obyvatele čeká – za stavbu zaplatili stát a město Kolín více než 850 milionů korun. Kolín si musel vzít úvěr. Chce ho splácet z peněz, které vybere na nájemném. „Státní fond rozvoje bydlení, tedy de facto daňoví poplatníci, ručí za splácení tohoto úvěru městem,” vysvětluje ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

Kolín bude dluh splácet 20 let. Automobilka začne byty nabízet svým zaměstnancům, o všechny prý ale zájem nebude. Podle mluvčího TPCA Matěje Matolína teď automobilka eviduje 670 žadatelů, ale podle dosavadních zkušeností byt nakonec akceptuje jen polovina zájemců.

Podle mluvčího automobilky by měl být nájem nižší než 64 korun za metr čtvereční za měsíc. Byty jsou prý také příliš malé. „Šedesát procent ze všech bytů jsou malometrážní 1+1 a ty mají spíše charakter ubytovny než rodinného bydlení.” „V případě, že automobilka je nedokáže obsadit svými spolupracovníky, ostatní byty budou k dispozici kolínským žadatelům,” uvedl Jan Wagner ze Státního fondu rozvoje bydlení. Podle kolínského starosty Miroslava Kaislera by v této lokalitě nebyl problém byty naplnit, město prý eviduje 1500 žádostí.

Na sídlišti zbývá osázet zeleň a dokončit cesty. „Ještě bude potřeba dodělat příjezdovou komunikaci,” dodává kolínský starosta. Dokončovací práce by měli být financovány z rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj, Petr Gandalovič uvedl, že ministerstvo našlo ve svých rezervách 29 milionů na dobudování infrastruktury. Město chce příjezdovou cestu dokončit ještě letos.