Vozíčkáři z brněnského call centra přišli o práci a netuší proč

Brno - Celkem osm vozíčkářů, které zaměstnávala v chráněné dílně brněnská firma Teromp, přišlo o práci. Handicapovaní lidé pracovali v call centru několik posledních měsíců bez výplaty. Dnes jsou místnosti, které firma využívala, prázdné. Vozíčkáři se teď chtějí obrátit na soud. Starosta Vinohrad chce aby prostory bývalé chtráněné dílny v budoucnu využívali opět vozíčkáři. Přesnou představu o jejich využití ale zatím nemá.

Když před dvěma lety zahajovala chráněná dílna svůj provoz, byli její zaměstanci – vozíčkáři – nadšení. Většina z nich dokonce bydlela buď přímo v domě anebo v blízkém okolí. Rok a půl bylo všechno v pořádku. Pak ale přestala firma zaměstnancům platit. Vozíčkáři přišli o chráněnou dílnu a současně o tříměsíční mzdu. Firma to zdůvodňuje platební neschopností. „Víc nás nemá zajímat,” dodává jeden ze zaměstnanců Hynek Latta.

Zklamání neskrývá ani starosta městské části Jiří Čejka: „Skutečně se jedná o věc, která je flagrantním porušením i etických norem a je také samozřejmě porušením norem smluvních, což se prostě nedělá.” Firma dluží od začátku roku peníze za nájem a městská část se chce stejně jako někteří vozíčkáři obrátit na soud.

Vozíčkáři zřejmě doplatili na spory dvou, původně úzce propojených společností. Bývalý zástupce firmy Teromp, která vozíčkáře zaměstnávala Martin Čupera, dává dnešní situaci za vinu firmě Smart comp, která vedla pro chráněnou dílnu účetnictví: „No a pochopitelně, když vedl účetnictví, tak měl na účet posílat peníze, který tam od ledna, od mého odchodu ze společnosti prostě přestaly chodit, což můžu dokladovat výpisy z účtu.” Pavel Vávra ze společnosti Smart comp s tím ale nesouhlasí: „Smart comp má uhrazené všechny faktury vůči firmě Teromp, takže já za společnost Smat comp v tom nevidím žádný problém.” Firma navíc nedávno nabídla vozíčkářům místo přímo v jejím vlastním call centru. Obě společnosti jsou ale stále v soudním sporu.