Písecké sídliště hrůzy dostane nový kabát

Písek – Dvě stě milionů korun má pomoci obnovit sídliště Portyč v Písku, které patří k nejproblémovějším ve městě. Je nejmladší ve městě, ale přitom má nejhorší pověst. Na skromných jedenácti hektarech tu žije téměř pět tisíc lidí. Opravy domů a bytů by měly zaplatit evropské peníze. Obnovu zeleně, vybudování odpočinkových zón a dětských hřišť zase město. Začít se má ještě letos.

„Hlavní problém je v tom, že hustota výstavby je kvůli úspornosti veliká a schází tam plochy, kde by mohla parkovat auta,“ hovoří o problémech sídliště místostarosta Písku Vojtěch Bubník. Navíc je mezi paneláky málo zeleně, dětská hřiště tu nejsou žádná. Lidé se bojí večer vycházet ven – lehce depresivní šedá atmosféra svádí ke kriminalitě a láká do lokality nezvané návštěvníky.

Na problémy sídliště upozorňují i realitní kanceláře. Ceny bytů jsou tu nejnižší v celém městě, některé z nich jsou téměř neprodejné. To přiznává i místostarosta Bubník: „Pokud dochází k sociálním problémům, tak i cena bytů klesá a není zájem ani o jejich pronájem.“

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Jedinou šancí pro sídliště je jeho obnova. Projekt je sice hotový, dlouho ale na jeho realizaci nebyly peníze. Teď se je však konečně podařilo najít - evropské fondy nabízejí sto padesát milionů, město dalších padesát. Bytové družstvo samozřejmě příležitost vítá – díky dotaci teď mají šanci domy zateplit, odstranit jejich statické nedostatky nebo vyměnit okna. Na revitalizaci je připravených celkem šest bloků.

Písecký případ je v českém prostředí jen pomyslnou kapkou v moři. Na rekonstrukci čeká v celé republice téměř 900 tisíc panelových bytů. Opravy celých domů se odhadují na zhruba čtyři sta miliard korun.