Simulované cvičení prověřilo záchranáře

Ostrava - Velké cvičení integrovaného záchranného systému zorganizovali policisté, hasiči a záchranáři z Frýdecko-Místecka. V areálu soukromé firmy v Ostravě si vyzkoušeli zásah v obci postižené povodňovou vlnou. Kromě standardní techniky povolali i speciální vyprošťovací tank a další techniku. Cvičení bylo zaměřeno na situaci vzniklou následkem rozsáhlých záplav, které se regionem přehnaly v roce 1997.

Obcí Ostravice se prohnala zničující povodňová vlna. V korytě řeky uvízl autobus plný lidí, krátce na to se na něj zřítila střecha jednoho z domů. Jen o kus dál stojí vykolejený vlak, který voda doslova spláchla z trati. Vše během několika vteřin. Cvičení s tímto zadáním se zúčastnilo čtyřicet hasičů, dvacítka policistů a několik sanitek. „Je tu velké množství zraněných, velké množství osob, které je nutné vyprostit za pomoci vyprošťovací techniky,“ informuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Faster. „My cvičíme nejen zásahy policistů na místě, ale také nacvičujeme předávání informací mezi jednotlivými složkami záchranného integrovaného systému, aby je dostali všichni,“ dodává mluvčí policie ČR ve Frýdku-Místku Ivan Žurovec.  

Záchranáři dnes simulovali situaci, která byla reálně ve hře při povodních v roce 1997. Tehdy hrozilo přelití hladiny přehrady Šance přes korunu hráze. Pro obce v údolí Ostravice by to znamenalo katastrofu. „Je to situace, která skutečně může nastat. Viděli jsme to nedávno na Novojičínsku, kde se vzedmuly hladiny řek a způsobily povodeň,“ připomíná Ivan Žurovec. „Raději se potkáváme na takovýchto cvičeních, než abychom se potkávali při reálných zásazích,“ uzavírá Petr Faster. 

Reportáž Aleše Gongola (zdroj: ČT24)

Právě taková cvičení umožňují záchranářům předvádět v reálných situacích ty nejprofesionálnější výkony. Všichni nasazení lidé mají perfektně nazkoušeno, jak postupovat, co dělat i na koho se případně obrátit.