Nosorožci bílí zatím zůstávají ve Dvoře Králové

Dvůr Králové nad Labem – Odjezd pěti vzácných nosorožců bílých z královédvorské zoo do Afriky se odkládá. Zoologové je chtěli na podzim přepravit do parku v Keni, aby se mohli v divoké přírodě rozmnožit, když se to v zoo za devět let nepodařilo. Rada Královéhradeckého kraje, která zahradu řídí, ale projekt odkládá kvůli kritice odborníků z Evropy. Připomeňme, že na světě žije už jen asi 11 nosorožců bílých.

Súdán, Nájin a další tři nosorožci tuponosí severní ze zoo ve Dvoře zatím letenky na cestu do Keni nedostanou. Valná hromada zoologické zahrady, rada kraje, přikázala projekt odložit a o pronájmu zvířat s parkem Ol Pejeta dál nejednat. Nosorožci, možní budoucí partneři zvířat ze zoo, v parku podle radního Jana Tippnera (ČSSD) nejsou. Dodal, že celý projekt je do určité míry zpochybněn, z čehož pramení jisté neshody v představenstvu.

Ředitelka ZOO Dvůr Králové nad Labem Dana Holečková však ujišťuje, že v africkém parku samozřejmě jsou mimo jiných zvířat i nosorožci. Část představenstva vývoz vzácných zvířat podporuje, část je proti. Ostrý nesouhlas vyjádřila Evropská asociace zoologických zahrad. Trvale proti je občanské sdružení Safari Archa – kvůli riziku úhynu při cestě či nákazám v divoké přírodě, kterým by zvířata ze zoo nemusela odolat.

Reportáž a vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„My se domníváme, že cílovou stanicí bude Jihoafrická republika, a ne Keňa, jak je prezentováno. Ten obchod by měl být uzavřen s jihoafrickým miliardářem Oppenheimerem, který vlastní rezervaci De Beers. Bílé nosorožce chce používat ke komerčním účelům,“ nechal se slyšet Roman Komeda z občanského sdružení Safari Archa. Dana Holečková takové tvrzení považuje za výmysl.

Ředitelka by nosorožce odvezla do Keni nejraději ještě do konce roku. Podle radního Tippnera to ale není pravděpodobné. Rada Královéhradeckého kraje se totiž nechce dostat do pře s Evropskou asociací zoologických zahrad. Královédvorská zoo by tak mohla ztratit svou prestiž, ale hlavně by jí hrozilo vyloučení z asociace, což by podle Jana Tippnera mělo za následek nutnost vrácení zapůjčených zvířat ze zahraničí.

Projekt však nekončí, krajská rada si vzala ještě nějaký čas na rozmyšlenou. Chce znát také názor Světové asociace zoologických zahrad.

Nosorožci bílí
Zdroj: ČT24