Odvolaní karlovarští zastupitelé se soudí s krajem

Karlovy Vary - Dva zastupitele Karlovarského kraje, které na konci srpna odvolal ministr vnitra Martin Pecina kvůli střetu zájmů, dnes vystřídali jejich nástupci. Jan Hadrava ze sdružení Doktoři a Jaroslav Kočvara z ODS odmítali odstoupit sami a nechtějí se vzdát ani teď. Obrátili se na správní soud. Pokud jim vyhoví, mohou se vrátit zpět do svých funkcí.

Jan Hadrava přišel o mandát krajského zastupitele proto, že pracuje jako vedoucí odboru správy majetku města v Jáchymově, Jaroslav Kočvara je zase ředitelem chebského gymnázia. Na řádném jednání zastupitelstva je dnes vystřídali jejich spolustraníci. Slib zastupitele složili bankovní manažer David Stach a starosta Kynšperka nad Ohří René Bolvari. „Od začátku se o tom vědělo, spíš se čekalo, až někdo rozhodne,“ říká novopečený zastupitel Karlovarského kraje Dalibor Stach. 

Krajské zastupitelstvo přitom o odvolání svých kolegů hlasovalo už před třemi měsíci. Návrh ale neprošel. „Vůbec nebyla snaha tyto dva pány odtud dostat. Neměli jsme žádný důvod, takže jsme to nechali proběhnout podle platných zákonů,“ uvádí hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. „Zastupitelstvo je svéprávný orgán a mělo o tom rozhodnout okamžitě, jakmile zastupitelé nevyhověli zákonu a neodstoupili,“ domnívá se zastupitel Jiří Kotek. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle Jiřího Kotka teď hrozí, že některá usnesení, na kterých se podíleli odvolaní zastupitelé, může někdo zpochybnit. „Nepředpokládáme, že by mohlo být napadnuto rozhodnutí zastupitelstva v době, kdy v zastupitelstvu byli tito dva pánové,“ tvrdí mluvčí Ministerstva vnitra ČR Vladimír Řepka. 

Oba bývalí zastupitelé už na rozhodnutí ministra vnitra podali stížnost u správního soudu. Tvrdí, že právo být volen jim zaručuje ústava. „Já chci jenom, aby se došlo k nějakému výsledku, aby někdo nezávislý rozhodl, kde je tedy pravda,“ zdůrazňuje odvolaný zastupitel Jaroslav Kočvara.